Telajärven Autotehdas - TEAT

Telajärven Autotehdas

Telajärven Autotehdas Oy on syksyllä 2006 perustettu täysin kotimainen autonvalmistaja. Yrityksellä on viitisenkymmentä työntekijää, ja sen suunnattoman suuri tehdashalli sijaitsee Telajärven Mullinperän kylässä. Toimitusjohtajana on entinen Telajärven kunnanjohtaja, Kalervo Vetelä. Kalervo kertoo:

"Tässä oli elämän aikana tullut ajeltua kaikenlaisilla katiskoilla, Trabantista Lexukseen. Aina niissä jokin jäi ärsyttämään, ja kokoajan kalvoi mieltä että tuonkin voisi toteuttaa järkevämmin, paremmin, tehokkaammin, turvallisemmin. Sitten kävi mielessä että vittuakos tässä valitan, tehdään nyt sitten itse kerralla hyvä niin ei tarvitse aina rutista. Ja niin sitten teinkin. Otin pankista järjettömän ison lainan, kun sain kiristettyä, suostuteltua kunnan takaajaksi. Väsättiin sitten tänne Mullinperälle ison maailman tyyliin järjettömän kokoinen moderni tehdashalli, ostettiin vähän peltiä, pultteja ja maalia ja ryhdyttiin tuumasta toimeen. Nyt sitten pukkaa ajokkeja noin kymmenen kappaleen päivävauhdilla, ja kasvu senkuin kiihtyy. Itse en kyllä noilla kuolemanloukuilla ajaisi perkele metriäkään, mutta pääasia että rahaa tulee ovista ja ikkunoista, heh heh. Oikeastaan, hei, jätetäänpä se viimeinen lause pois, eihän sellaista voi markkinointimateriaaliin laittaa."

Kalervo Vetelä, toimitusjohtaja

Luonnonystävän valinta

Koko tehtaan perusperiaate on tuottaa autoja ekologisin menetelmin. Tässä ajattelutavassa on lähdetty liikkeelle aivan alkutekijöistä; tehdas on pystytetty kauas pohjavesistä, jotta öljy- ja muut ongelmajätteet eivät vuotaessaan aiheuttaisi ympäristölle vakavaa haittaa. Autojen koreissa ja sisustusmateriaaleisaa on käytetty mahdollisimman paljon luontoystävällisiä materiaaleja jotka maatuvat muutamassa vuodessa. Osan materiaalista voisi vaikka käyttää ihmisravintona - esimerkiksi turvavyöt ja sisustan tekstiilit on valmistettu kuitupitoisesta ja terveellisestä hamppukasvista, jonka luomuviljelyä varten tehtaan viereen on rakennettu pienehkö kasvihuone.