Telajärven Autotehdas - TEAT

Turvallisuus

Nykyaikaisessa autoteollisuudessa turvallisuus on tärkeä tekijä jo suunnittelupöydällä. Pohjoismaissa siihen on aina kiinnitetty suurta huomiota - Saab ja Volvo ovatkin monen turvallisuusinnovaation kehittäjiä ja alullepanijoita. Samoilla poluilla kulkee myös Teatin kehitystyö, nuoresta iästään huolimatta yhtiömme on patentoinut jo monia merkittäviä autoturvallisuuden merkkipaaluja.

Full Body Crumple Zone

Crumple Zone, eli kotoisammin rypistytysalue, kehitettiin jo vuonna 1953 Mercedez Benzin toimesta. Periaate on yksinkertainen; kolarissa ajoneuvon rypistytysalue painuu kasaan absorboiden törmäysenergiaa. Mitä suurempi alue rypistyy, sitä enemmän törmäysenergiaa absorboituu. Valitettavasti vuodesta 1953 ei olla juurikaan kehitytty eteenpäin. Autovalmistajat säästävät kehitys- ja valmistuskustannuksissa rajoittaen Crumple Zonen vain auton etu- ja takaosiin, eikä innovaatiosta oteta täyttä hyötyä.

Teat on kehittänyt ja patentoinut Full Body Crumple Zone (FBCZ) -tekniikan, joka on ensimmäinen oikea uudistus yli 50 vuotiaassa keksinnössä. Teat autoissa rypistytysalue kattaa lähes koko ajoneuvon, ja kolaritilanteessa huomattavasti suurempi määrä energiaa saadaan absorboitua. Kuten kaavakuvasta nähdään, Teat Phalloksen Crumple Zone kattaa 95% ajoneuvosta, kun se turvallisena pidetyssä Saab 9-3:ssa on vain noin 45%. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Teat imee kolarissa rakenteisiinsa 2-3 kertaisen määrän törmäysenergiaa muihin automerkkeihin verrattuna.

Hyperactive Head Restraint

Aktiiviset pääntuet vähentävät niskan retkahdusvammojen vaaraa peräänajoissa. Kun peräänajo tapahtuu, niskatuki ponnahtaa tukemaan päätä. Tutkimuksien mukaan aktiivinen pääntuki vähentää vakavien niskavammojen määrää peräänajoissa peräti 75 prosenttia. Tällaisia järjestelmiä on nykyään käytössä monella autovalmistajalla, ensimmäisenä maailmassa sellainen tuli 1997 Saabeihin.

Teat Hyperactive Head Restraint (THHR) on hyvin pitkälle samanlainen kuin muutkin aktiiviset pääntuet. Merkittävänä erona Teatin järjestelmässä niskatuki singotaan takaraivoon suurehkon TNT -panoksen saattelemana. THHR on nopeammin takaraivon tukena kuin tavalliset järjestelmät, ja täten vähentää niskavaurioiden määrää ja vakavuutta entisestään.

AIFOCDS

Ainoana maailmassa Teat -autoihin voit nyt hankkia lisävarusteena saatavan Aaargh I'm Falling Off the Cliff Detection Systemin (AIFOCDS). Kun auto suistuu tieltä ja putoaa rotkoon, perinteinen airbag ei välttämättä ehdi laueta ja suojata kuljettajaa ennekuin auto iskeytyy pohjalle. AIFOCDS tunnistaa automaattisesti putoamistilanteen, laukaisee airbagin ja rotkoonajo voi tapahtua turvallisesti. Yhdessä Full Body Crumple Zonen kanssa tämä tekee rotkoihin putoilusta melkeimpä nautittavan kokemuksen.

AIFOCDS aktivoituu kun auton kaltevuuskulma ylittää 2 astetta ja nopeus on yli 100km/h.

Viisi tähteä Eero Ncap -turvallisuustestissä!

Eero Ncap-Vetelä on puolueeton telajärveläinen automekaanikko, joka suorittaa ajoneuvojen törmäystestejä ja paloturvallisuuskokeita. Eero on kansainvälisesti hyvin arvostettu, lahjomaton alansa ammattilainen jolla on takanaan pitkä historia erilaisten autojen ruttaamisesta milloin minnekin. Jo yksin 2005 vuoden aikana hän mälläsi toistakymmentä ajokkia lunastuskuntoon Telajärven mutkaisilla hiekkateillä hurjastellessaan.

Eero testasi tuoreen Teat Wanker 4x4 -citymaasturin suoraan valmistuslinjalta. Testitulokset puhuvat selkeää kieltään; Teat Wanker on kiistatta luokkansa turvallisin auto. Koe suoritettiin istutettamalla törmäyskoenukke kuskin jakkaralle ja vetämällä auto 40km/h nopeudella betoniseinään. Erityistä huomiota kiinnitti kuljettajan oikean puolen vähäiset vauriot; oikea käsivarsi säilyi täysin vahingoittumattomana, ja reiteenkin kohdistuneet vauriot olivat lähinnä lieviä. Taitavan kirurgin käsissä myös oikeanpuoleinen sääri olisi voinut olla pelastettavissa. Oheisesta kuvasta näkee loistavasti Teatin Full Body Crumple Zonen toiminnan; törmäysenergia imeytyy auton rakenteiden rutistuessa, ja kokeessa käytetty seinä säilyi hirveästä iskusta täysin ehjänä.

Hirvikolarit

Hirvikolarit ovat Suomessa suuri ongelma; vuosittain maassamme ajetaan yli 5000 hirvi- ja peurakolaria. Lähes poikkeuksetta kolarin kohde menehtyy tai joudutaan lopettamaan. Eero Ncap -testissä mitataan ainoana maailmassa myös hirvikolariturvallisuutta. Testissä ajoneuvo ajetaan 100km/h vauhtia täysikasvuista uroshirveä päin. Teat Wanker 4x4 selvitti testin kirkkain pistein, hirvi tuhahteli törmäyksen jälkeen pari kertaa ja jolkotteli metsän siimekseen jäkälää syömään muina miehinä.

Eero Ncap -tähtien perusteet

Eero Ncap -törmäyskokeessa jaetaan tähtiä seuraavin perustein: